Popękane ciasteczka cytrynowe

 Popękane ciasteczka to jedne z moich ulubionych małych słodkości ;)
Są proste do zrobienia, nie wymagają skomplikowanych zabiegów cukierniczych, a swój wspaniały wygląd zawdzięczają różnicy temperatur.
Na blogu jest już przepis na popękane ciastka z gorzką czekoladą- intensywnie czekoladowe, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku.
Teraz pora na jasną wersję, o cytrynowym, świeżym smaku ;) 
Zapraszam! ;)

 Składniki:
  • 100g białej czekolady
  • 100g masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • cukier cytrynowy (można pominąć)
  • skórka otarta ze sparzonej i wyszorowanej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do obtoczenia ciastek

Masło i czekoladę rozpuszczamy w garnuszku i studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy.
Kolejno dodajemy cukier cytrynowy, skórkę z cytryny, masło z czekoladą i sok z cytryny, miksujemy.
Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagniatamy ręką lub mieszamy łyżką do połączenia składników.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie wyciągamy z lodówki i za pomocą łyżeczki porcjujemy ciasto, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kuleczki układamy w odległości 2-3cm od siebie. Pieczemy w 170 stopniach 13-15 minut na termoobiegu.
Studzimy i gotowe! :)

tabliczka białej czekolady ( 100g)
- pół kostki masła ( 100g)
- 2 jajka
- nieco więcej niż pół szklanki cukru ( ok. 120 g)
- 2,5 szklanki mąki  (ok. 380 g)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka soku z cytryny
- skórka (żółta część) otarta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
- cukier puder do obtoczenia ciastek
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-cytrynowe-popekane.html#sthash.kYPihwyb.dpuf
tabliczka białej czekolady ( 100g)
- pół kostki masła ( 100g)
- 2 jajka
- nieco więcej niż pół szklanki cukru ( ok. 120 g)
- 2,5 szklanki mąki  (ok. 380 g)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka soku z cytryny
- skórka (żółta część) otarta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
- cukier puder do obtoczenia ciastek
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-cytrynowe-popekane.html#sthash.kYPihwyb.dpuf
tabliczka białej czekolady ( 100g)
- pół kostki masła ( 100g)
- 2 jajka
- nieco więcej niż pół szklanki cukru ( ok. 120 g)
- 2,5 szklanki mąki  (ok. 380 g)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka soku z cytryny
- skórka (żółta część) otarta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
- cukier puder do obtoczenia ciastek
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-cytrynowe-popekane.html#sthash.kYPihwyb.dpuf

Przepis na ciastka znalazłam na stronie www.niebonatalerzu.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty