Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.


Składniki:

Kotlety:
  •  8-10 sztuk średniej wielkości ziemniaków ( ok 1 kg)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • pieprz ziołowy
  • przyprawa do ziemniaków
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • bułka tarta
Sos pieczarkowy
  • 0.5 kg pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml wody
  • sól, pieprz ziołowy, papryka słodka

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
W międzyczasie przygotowujemy sos- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dorzucamy je do cebulki. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Jeżeli woda z pieczarek i cebulki wyparuje, należy trochę dolać, bo sos może wyjść za gęsty.

Gdy pieczarki są już miękkie, mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody z pieczarek. Zalewamy pieczarki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich czosnek i przyprawy. Dobrze jest dodać je gdy ziemniaki są ciepłe, łatwiej się wszystko razem miesza. Następnie czekamy aż ziemniaki całkiem się wystudzą.
Dodajemy jedno jajko i mąkę, wszystko razem mieszamy na gładką masę.

Formujemy kotlety, jeżeli ciasto bardzo się klei, możemy podsypać mąką.

Kotlety obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podajemy razem z sosem.

Z podanej porcji wychodzi około 6 kotletów.

Inspiracją był przepis z bloga Choochla :)

Komentarze

Popularne posty