Kurczak po cygańsku
Pyszny, aromatyczny kurczak, w słodko-pikantnym sosie. Uwielbiam takie połączenia :) Dodatkowy plus, że robi się naprawdę szybko:)
Do przepisu można użyć zarówno piersi z kurczaka jak i udek.
Przepis, z którego korzystałam, można znaleźć na stronie Ugotuj to.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 12 sztuk suszonych śliwek
- 3/4 szklanki pikantnego ketchupu
- pół szklanki powideł śliwkowych
- 3/4 szklanki wody
- cebula
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki sosu sweet chili
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
- łyżka masła
Kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w przyprawie do kurczaka i słodkiej papryce. Smażymy na oleju, aż się zarumieni.
Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na maśle. Dodajemy śliwki, ketchup, powidła, wodę, ocet i sos sweet chili. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i mieszamy dokładnie.
Usmażone kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy gorącym sosem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz