Tarta z boczkiem i sosem czosnkowym
Składniki:
- Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- płaska łyżeczka soli
- żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- Farsz:
- por
- 20dag wędzonego boczku
- 30dag pieczarek
- 3 średnie ogórki kiszone
- papryka słodka
- pieprz
- oregano
- Sos:
- mały jogurt grecki
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- pieprz
- sól
- czosnek granulowany
- Dodatkowo:
- ser żółty
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut.
Farsz: Boczek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju. Pieczarki, pora i ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku. Smażymy, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy pieprzem, papryką i oregano.
Sos: Jogurt, majonez i musztardę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy, wszystko razem mieszamy.
Gdy ciasto nam się podpiecze, przekładamy farsz i zalewamy sosem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i posypujemy żółtym serem. Pieczemy jeszcze przez około 10 minut, aż ser się zarumieni (najlepiej na termoobiegu).
SMACZNEGO!:)
Komentarze
Prześlij komentarz