Tarta z kurczakiem
Składniki na formę o średnicy 25cm:
- Ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- płaska łyżeczka soli
- żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
- Farsz:
- połówka piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 10 sztuk pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- tymianek
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- 15g masła
- olej do smażenia
- Sos:
- 120ml śmietany 18%
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 jajko
- oregano
- tymianek
- Dodatkowo:
- ser żółty
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut.
Farsz: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy aż się wszystko zarumieni. Kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę i dorzucamy na patelnię. Wszystko razem dusimy, aż do wyparowania wody powstałej z warzyw i pieczarek. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Sos: Śmietanę, jajko i koncentrat miksujemy razem, dodajemy oregano i tymianek.
Na upieczone ciasto wykładamy farsz. Na farsz wylewamy sos.
Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy przez 10 minut.
Do zapiekania sera można użyć opcji z termoobiegiem :)
Tutaj już po upieczeniu:
Przepis podpatrzony u Kuchenne silva rerum i troszeczkę zmodyfikowany :)
SMACZNEGO!!! :)
Uwielbiam tarty na słono, pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)
Pozdrawiam również i dziękuję za zaproszenie :)
OdpowiedzUsuń