Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem
Dziś przedstawiam roladki z miękkim, wilgotnym ciastem, nadziewane ziołowym serkiem.
Takie danie to bardzo fajny pomysł na imprezową przystawkę. Robi się szybko i nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników :)
Przepis pochodzi ze strony Patricia bakes. Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;)
Składniki:
- Ciasto:
- 3 jajka
- pół szklanki gorącej wody
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 50g sera żółtego startego na tarce
- łyżka oleju
- 50g skrobi ziemniaczanej
- 30g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Farsz:
- opakowanie serka typu Almette o smaku ziołowym
- sól
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy po trochu gorącej wodę i dalej miksujemy. Powinna powstać nam puchata masa jajeczna.
Dodajemy paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ser żółty i olej. Miksujemy.
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z resztą masy.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem, o wymiarach 22x33cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
Nie można dopuścić do tego, żeby ciasto za bardzo się zeschło.
Wyjmujemy je z blachy i studzimy.
Ciasto jest elastyczne, więc nie ma konieczności wcześniejszego zawijania go, gdy jest jeszcze gorące.
Serek doprawiamy przyprawami wedle gustu. Smarujemy ciasto i zwijamy ciasno w roladę.
Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce.
SMACZNEGO!!! :)
Fajne :) Robiłam do tej pory tylko roladki ze szpinakiem :) Te pomidorowe wyglądają bardzo apetycznie..pewnie niedługo je wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńja właśnie muszę spróbować takich ze szpinakiem jeszcze ;)
UsuńApetycznie wyglądają, bardzo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!:)
UsuńOoo, podoba mi się;) Nigdy nie jadłam!
OdpowiedzUsuńW takim razie trzeba spróbować, polecam, bo dość szybko się robi :)
UsuńBardzo efektownie wygląda! Dotychczas królowały u mnie szpinakowe:)
OdpowiedzUsuńJa jestem ciekawa tych szpinakowych, bo niestety nie robiłam. Muszę spróbować!:)
UsuńWygląda pysznieeeeeeeeeeeeee
OdpowiedzUsuńA co to jest ta skrobia ziemniaczana? to mąka ziemniaczana?? pozdrawiam
aż mnie kusi żeby na sylw zrobić
skrobia to to samo co mąka ziemniaczana :)
UsuńDziękuję :)
UsuńNie ma za co, pozdrawiam serdecznie i życzę udanej imprezy sylwestrowej ;)
UsuńUdało mi się w końcu wypróbować roladki. Od siebie dodałam do farszu suszone pomidory i oliwki. Wyszło smacznie i efektownie. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tymi dodatkami :) następnym razem też spróbuję :)
UsuńPysznie się prezentuje, takiej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTez robilam szpinakowe roladki i byly pyszne :) a dzis robie te pomidorowe zobaczymy jakie beda:)
OdpowiedzUsuń