Schab świąteczny pod zieloną pierzynką


Zdradzę Wam dziś jak to jest czasem z przepisami u Czerwonej Porzeczki, bo owy schab powstał w bardzo ciekawy sposób ;P
Zaczęło się od niewinnego pęczka pietruszki, który leżał zapomniany w lodówce i trzeba było znaleźć mu jakieś miejsce na ziemi, inaczej spotkałaby go straszliwa przyszłość w otchłaniach kosza na śmieci...
Ale co można zrobić z natką pietruszki?!

Już całkiem spory czas temu, w okolicach świąt Bożego narodzenia, napatrzyłam się na schab kresowy na blogu Zjem to. Strasznie mi się spodobał, ale składniki niezbyt pasowały mi teraz do wiosennej aury.
Ale w głowie zrodził się pomysł...;-)
Stąd mój schab ma podobny wygląd ;)
Dalej było już z górki, znaleziony kilka dni temu przepis na schab w musztardzie i piwie na stronie Kuchnia na obcasach,  posłużył jako podstawa mojego przepisu.

Tak oto mogę Wam przedstawić świetny przepis na soczyste mięsko z zieloną pierzynką ;-)

Składniki:
  • około 1 kg schabu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 2-3 łyżki musztardy francuskiej
  • pęczek pietruszki
  • 5-6 sztuk dużych pieczarek
  • nieduża cebula
  • żółtko
  • pieprz,sól
  • 250 ml ciemnego piwa

Mięso myjemy i oczyszczamy. Robimy 3 nacięcia wzdłuż osi długiej. Nacieramy solą, pieprzem, plasterkami czosnku, rozmarynem i musztardą. Odstawiamy do lodówki na całą noc (pod przykryciem).

Cebulę i pieczarki siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Natkę siekamy drobno. Do cebuli i pieczarek dodajemy natkę i żółtko, mieszamy.

Schab umieszczamy w naczyniu żaroodpornym
Farsz nakładamy do nacięć schabu i na jego wierzch. Obok schabu wlewamy piwo.
Pieczemy pod przykryciem 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20-25 minut.
Pu upieczeniu, odstawiamy na 10 minut aby mięso odpoczęło.

SMACZNEGO! :-)


Wielkanocne Smaki - edycja V

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty