Chłodnik litewski
Idą upały, a ja mam dla Was propozycję w sam raz na wysokie temperatury ;-)
Chłodnik przygotowany na botwince to lekkie i pyszne danie, przy którym nie będziecie się musieli za dużo napracować, ani spędzać dużo czasu w kuchni ;)
Składniki:
- pęczek botwinki
 - pęczek rzodkiewki
 - 1 duży ogórek
 - 1 litr maślanki naturalnej
 - duży jogurt naturalny
 - pęczek koperku
 - pół pęczka szczypiorku
 - sól, pieprz
 - szczypta kwasku cytrynowego
 - koncentrat do barszczu *
 - jajka na twardo do podania
 
Botwinkę myjemy. 
Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy je w niewielkiej ilości wody przez około 10 minut. 
Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki, dolewamy wody, tak aby wszystko było zanurzone w wodzie. Gotujemy 5 minut ze szczyptą kwasku cytrynowego.
Studzimy.
Rzodkiewkę i ogórka kroimy w kostkę, siekamy szczypior i koperek. Wszystko dodajemy do schłodzonej botwinki. Następnie wlewamy jogurt i maślankę. Jeśli kolor jest za mało intensywny dodajemy koncentrat (ale nie jest to konieczne*)
Doprawiamy solą i  pieprzem.
Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
SMACZNEGO! ;)
Korzystałam z przepisu znalezionego na stronie Kuchnia Agaty.

Idealny na upały. Pycha :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuń