Sałatka śledziowa z pieczonym burakiem
Czerwony burak zostanie chyba moim warzywem miesiąca, albo i nawet roku ;)
Tym razem mamy go w sałatce, bardzo prostej i niesamowicie smacznej.
Jestem zakochana nie tylko w smaku, ale też w kolorze, no sami zobaczcie! :D
Polecam, pyszności! :)
Składniki:
- 3 filety śledziowe a'la matias
- 3 ogórki konserwowe
- mała czerwona cebula
- 1 duży lub 2 małe czerwone buraki
- pół małego jabłka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy
- łyżka octu z białego wina
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Filety śledziowe moczymy w wodzie 2-3 godziny.
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 stopniach 40-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraka. Mają być po prostu miękkie. Studzimy i obieramy ze skórki.
Wszystkie składniki sałatki kroimy w kostkę. Jogurt, musztardę, ocet i sok z cytryny mieszamy razem i zalewamy pokrojone składniki. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Z tą solą trzeba uważać, śledzie są dosyć słone ;)
Odstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.
Gotowe! :)
Świetna sałatka!
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka. Kocham buraki ❤❤❤❤
OdpowiedzUsuń