Babka ziemniaczana
Dla niektórych babka ziemniaczana to wspomnienie z dzieciństwa. W moim domu rodzinnym nigdy się takiego dania nie przygotowywało, ale u mojego męża owszem :)
Przypomnieliśmy sobie o niej przy okazji pobytu w restauracji, gdzie była podawana z sosem kurkowym- mówię Wam jakie to było pyszne!
Dlatego postanowiliśmy przygotować sobie ją w domu, właśnie w towarzystwie sosu kurkowego.
Dobrym pomysłem jest przed podaniem podsmażyć jeszcze plasterki babki z obu stron, nawet na suchej patelni, będzie chrupiąca skórka! ;)
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- około 200 g wędzonego boczku
- około 200 g kiełbasy
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku lub 2-3 rozgniecione ząbki
Ziemniaki obieramy, a następnie ścieramy je razem
z cebulą na drobnej tarce (tak jak na
placki ziemniaczane). Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
patelni. Ze startych ziemniaków odlewamy wytworzoną wodę. Do masy dodajemy
mąkę, jajka i przyprawy, mieszamy. Dodajemy podsmażony boczek i kiełbasę,
mieszamy. Przekładamy masę do dwóch kek sówek. Pieczemy w 200 stopniach przez
około 50-60 minut.
Podajemy na ciepło ze śmietaną, jogurtem naturalnym
lub wspomnianym wcześniej sosem kurkowym.
Życzę smacznego! :)
Przepis pochodzi ze strony www.wypiekibeaty.com.pl
Both white papers need to be written for the same target audiences/personas but will fall into different stages of the customer journey. http://l8fgwtf71t.dip.jp http://vuogah484b.dip.jp http://g0x7szdekk.dip.jp
OdpowiedzUsuń