wtorek, 14 października 2014

Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem

Dziś przedstawiam roladki z miękkim, wilgotnym ciastem, nadziewane ziołowym serkiem.
Takie danie to bardzo fajny pomysł na imprezową przystawkę. Robi się szybko i nie potrzeba żadnych skomplikowanych składników :)
Przepis pochodzi ze strony Patricia bakes. Jedynie farsz zrobiłam na własny sposób ;)
Ps. Myślę, że zielone też by były fajne ;)

Składniki:
  • Ciasto: 
    • 3 jajka
    • pół szklanki gorącej wody
    • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    • 50g sera żółtego startego na tarce
    • łyżka oleju
    • 50g skrobi ziemniaczanej
    • 30g mąki pszennej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Farsz:
    • opakowanie serka typu Almette o smaku ziołowym
    • sól
    • pieprz ziołowy
    • zioła prowansalskie
    • czosnek granulowany

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy przez chwilę mikserem, następnie dodajemy po trochu gorącej wodę i dalej miksujemy. Powinna powstać nam puchata masa jajeczna.
Dodajemy paprykę słodką, koncentrat pomidorowy, ser żółty i olej. Miksujemy.
Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z resztą masy. 
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem, o wymiarach 22x33cm.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. 
Nie można dopuścić do tego, żeby ciasto za bardzo się zeschło.
Wyjmujemy je z blachy i studzimy.
Ciasto jest elastyczne, więc nie ma konieczności wcześniejszego zawijania go, gdy jest jeszcze gorące.

Serek doprawiamy przyprawami wedle gustu. Smarujemy ciasto i zwijamy ciasno w roladę.
Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce.

SMACZNEGO!!! :)

16 komentarzy:

  1. Fajne :) Robiłam do tej pory tylko roladki ze szpinakiem :) Te pomidorowe wyglądają bardzo apetycznie..pewnie niedługo je wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właśnie muszę spróbować takich ze szpinakiem jeszcze ;)

      Usuń
  2. Ooo, podoba mi się;) Nigdy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie trzeba spróbować, polecam, bo dość szybko się robi :)

      Usuń
  3. Bardzo efektownie wygląda! Dotychczas królowały u mnie szpinakowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem ciekawa tych szpinakowych, bo niestety nie robiłam. Muszę spróbować!:)

      Usuń
  4. Wygląda pysznieeeeeeeeeeeeee
    A co to jest ta skrobia ziemniaczana? to mąka ziemniaczana?? pozdrawiam
    aż mnie kusi żeby na sylw zrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skrobia to to samo co mąka ziemniaczana :)

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń
    3. Nie ma za co, pozdrawiam serdecznie i życzę udanej imprezy sylwestrowej ;)

      Usuń
  5. Udało mi się w końcu wypróbować roladki. Od siebie dodałam do farszu suszone pomidory i oliwki. Wyszło smacznie i efektownie. Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetny pomysł z tymi dodatkami :) następnym razem też spróbuję :)

      Usuń
  6. Pysznie się prezentuje, takiej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez robilam szpinakowe roladki i byly pyszne :) a dzis robie te pomidorowe zobaczymy jakie beda:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly