Tuńczyk w sosie teriyaki
Dziś mam dla Was coś wyjątkowego i niecodziennego, coś na specjalne okazje ;)
Na tuńczyka polowałam długo i strasznie byłam ciekawa jak smakuje.
Nie potrafię dobrać słów, ponieważ jest po prostu WSPANIAŁY :)
Delikatne mięso, rozpływa się w ustach.
Gdyby
ktoś podał mi go pierwszy raz nie mówiąc że to ryba, mogłabym nie uwierzyć.
Do
tego sos, bardzo intensywny, jednak mimo tego nie był w stanie przyćmić
smaku ryby, stworzył z nią po prostu jedność, idealny smak, którego nie
da się zapomnieć.
Polecam! :)
Składniki:
- 2 steki z tuńczyka grubości 2cm
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki wody
- oliwa z oliwek
- rozmaryn świeży (ostrożnie z ilością, dosłownie kilka igiełek)
- pieprz świeżo mielony
- 3 łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie)
Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy nią steki i odstawiamy na godzinę.
Sos sojowy, wodę, miód, cukier, wódkę mieszamy ze sobą i podgrzewamy. Gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut, aż trochę zgęstnieje
Świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy steki. Następnie rozgrzewamy patelnie grillową, na średnio-dużym ogniu grillujemy ok 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i polewamy niewielką ilością sosu (tak aby powstała glazura).
Sos sojowy, wodę, miód, cukier, wódkę mieszamy ze sobą i podgrzewamy. Gotujemy na małym ogniu kilkanaście minut, aż trochę zgęstnieje
Świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy steki. Następnie rozgrzewamy patelnie grillową, na średnio-dużym ogniu grillujemy ok 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i polewamy niewielką ilością sosu (tak aby powstała glazura).
Tak przygotowanego tuńczyka podałam z ryżem jaśminowym i świeżym szpinakiem- po prostu niebo! :))
SMACZNEGO! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz