Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami

Wiecie, bardzo lubię przedświąteczny czas. Wszędzie są choinki, w radio nadają klimatyczne i radosne piosenki, a w domu unosi się zapach różnych pyszności. Zimowe dania nie muszą być lekkie jak piórko, a już świąteczne wypieki moim zdaniem obowiązkowo muszą być piękne i dekoracyjne ;)

Strasznie mi się podobał ten tort, z wyglądu też oczywiście, ale najbardziej dlatego, że jak na tort to wcale nie ma przy nim za dużo roboty. A wygląda bardzo efektownie ;)

Polecam! :)


Tortownica o średnicy 22cm.
Składniki:
  • Biszkopt:
    • 4 jajka rozmiar L ( jeśli mniejsze to 5 sztuk)
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki kakao
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • szklanka cukru
    • cukier waniliowy
  • Masa:
    • 200g masła
    • 500ml mleka
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki Nutelli
  • Nasączenie:
    • szklanka wody
    • syrop wiśniowy
    • cytryna
  • Dodatkowo:
    • opakowanie biszkoptów
    • dżem wiśniowy
    • rurki kakaowe
    • kuleczki czekoladowe 

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników.
Potem przesiewamy obie mąki z proszkiem i kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu upuszczamy biszkopt na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie :)
Ciasto wyjmujemy z tortownicy i studzimy, najlepiej położyć je tak by studziło się "spodem do góry", wtedy wierzch ciasta będzie idealnie równy.
Po wystudzeniu dzielimy na 3 blaty.
Masa:
Z 500ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. 
Resztę mleka podgrzewamy razem z cukrem. Gdy mleko będzie wrzało dolewamy mieszaninę żółtek, mleka i mąki. Mieszamy żeby nie powstały grudki. Studzimy.
Masło ucieramy na puch za pomocą miksera. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką.
 Nasączenie:
Do szklanki z wodą dodajemy syrop wiśniowy, tak żeby poncz był słodki i dosyć intensywnie pachniał wiśniami. Dodajemy sok z cytryny. Mieszamy.

Przełożenie:

Pierwszy blat nasączamy i smarujemy dżemem. Następnie będziemy układać biszkopty. Każdy z nich przed położeniem na dżemie namaczamy w ponczu. Na biszkopty kładziemy porcję masy. Przykrywamy drugim blatem.
Ponownie nasączamy ciasto, smarujemy dżemem, układamy namoczone biszkopty i część masy. Przykrywamy ostatnim blatem.
Wierzch i boki tortu smarujemy cienko masą. Do boków przyklejamy rurki. Żeby dobrze się przykleiły można na koniec owinąć tort tasiemką lub sznureczkiem. Na wierzchu układamy kuleczki czekoladowe.

Gotowe! :)

Masa do tortu pochodzi z przepisu na Kubankę.

Komentarze

Popularne posty