Ciasto Kubanka
Pysznie czekoladowe, delikatne i rozpływające się w ustach...
Dodatkowo pięknie się prezentuje i mimo kilku warstw, nie jest wcale skomplikowane i czasochłonne.
To ciasto z rodzaju tych, które koniecznie trzeba spróbować ;)
Blacha 22x33cm
Składniki:
- Ciasto kakaowe:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Masa:
- 200g masła
- 500ml mleka
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki Nutelli
- Bita śmietana:
- 500ml śmietanki kremówki 30%
- 1,5 opakowania Śnieżki
- Nasączenie:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- pół szklanki wody
- 1,5 łyżeczki cukru
- Dodatkowo:
- opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk)
- opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk)
- pół słoiczka powideł śliwkowych
- starta czekolada lub słodkie kakao do posypania
Ciasto czekoladowe:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników.
Potem przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu upuszczamy biszkopt na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie :)
Studzimy.
Masa:
Z 500ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną.
Resztę mleka podgrzewamy razem z cukrem. Gdy mleko będzie wrzało dolewamy mieszaninę żółtek, mleka i mąki. Mieszamy żeby nie powstały grudki. Studzimy.
Masło ucieramy na puch za pomocą miksera. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką.
Nasączenie:
Z podanych składników zaparzamy kawę. Słodzimy i studzimy.
Biszkopt nasączamy około 12 łyżkami kawy. Następnie smarujemy masą, wyrównujemy i układamy warstwę jasnych herbatników. Smarujemy je powidłami i przykrywamy warstwą ciemnych herbatników.
Bita śmietana:
Schłodzoną kremówkę ubijamy. Następnie dodajemy Śnieżki.
Ubitą śmietanę wykładamy na ciemne herbatniki.
Chłodzimy.
Następnego dnia wierzch posypujemy kakao (typu Nesquik lub Puchatek) lub startą czekoladą.
SMACZNEGO! ;)
Podany przepis pochodzi z bloga Zjem to!. Dodałam kilka swoich niewielkich zmian.
Piekłam, pyszne, na drugi dzień nie doczekało. Na pewno do powtórzenia. Chociażby z tego względu, że zdjęcia robione na szybko ;)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńOd dłuższego czasu to ciasto jest na mojej liście "do zrobienia". Do tej pory nie udało mi się jednak za nie zabrać, ale muszę to w końcu zmienić. Twoje wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńu mnie też długo czekało no i się doczekało :) Warto zrobić, także nie czekaj ani chwili dłużej ;))
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo za miłe słowa! :)
OdpowiedzUsuń