środa, 9 września 2015

Ciasto Kubanka


Pysznie czekoladowe, delikatne i rozpływające się w ustach...
Dodatkowo pięknie się prezentuje i mimo kilku warstw, nie jest wcale skomplikowane i czasochłonne.
To ciasto z rodzaju tych, które koniecznie trzeba spróbować ;)
Nam najbardziej smakowało na drugi i trzeci dzień.

Blacha 22x33cm

Składniki:
  • Ciasto kakaowe:
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • szklanka mąki
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
  • Masa:
    • 200g masła
    • 500ml mleka
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki Nutelli
  • Bita śmietana:
    • 500ml śmietanki kremówki 30%
    • 1,5 opakowania Śnieżki
  • Nasączenie:
    • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
    • pół szklanki wody
    • 1,5 łyżeczki cukru
  • Dodatkowo:
    • opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk)
    • opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk)
    • pół słoiczka powideł śliwkowych
    • starta czekolada lub słodkie kakao do posypania

Ciasto czekoladowe:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników.
Potem przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
Przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu upuszczamy biszkopt na zabezpieczoną podłogę z wysokości około 30cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie :)
Studzimy.

Masa:
Z 500ml mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy z żółtkami, mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. 
Resztę mleka podgrzewamy razem z cukrem. Gdy mleko będzie wrzało dolewamy mieszaninę żółtek, mleka i mąki. Mieszamy żeby nie powstały grudki. Studzimy.

Masło ucieramy na puch za pomocą miksera. Następnie, ciągle miksując, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy, aż powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy Nutellę i mieszamy łyżką.

 Nasączenie:
Z podanych składników zaparzamy kawę. Słodzimy i studzimy.

Biszkopt nasączamy około 12 łyżkami kawy. Następnie smarujemy masą, wyrównujemy i układamy warstwę jasnych herbatników. Smarujemy je powidłami i przykrywamy warstwą ciemnych herbatników.

Bita śmietana:
Schłodzoną kremówkę ubijamy. Następnie dodajemy Śnieżki. 
Ubitą śmietanę wykładamy na ciemne herbatniki.
Chłodzimy.

Następnego dnia wierzch posypujemy kakao (typu Nesquik lub Puchatek) lub startą czekoladą.

SMACZNEGO! ;)

Podany przepis pochodzi z bloga Zjem to!. Dodałam kilka swoich niewielkich zmian.

7 komentarzy:

  1. Piekłam, pyszne, na drugi dzień nie doczekało. Na pewno do powtórzenia. Chociażby z tego względu, że zdjęcia robione na szybko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dłuższego czasu to ciasto jest na mojej liście "do zrobienia". Do tej pory nie udało mi się jednak za nie zabrać, ale muszę to w końcu zmienić. Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie też długo czekało no i się doczekało :) Warto zrobić, także nie czekaj ani chwili dłużej ;))

      Usuń
  4. Dziękuję Wam bardzo za miłe słowa! :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly