Ciasto Lion
Witajcie w Nowym Roku! Kapkę z poślizgiem wchodzę w ten 2018, ale za to witam Was najbardziej słodko jak umiem :)
Ciasto proste, względnie szybkie do przygotowania. Pełnie słodyczy i chrupkości batoników Lion ;)
Polecam wykorzystać wersję Lion peanut- masa wtedy fajnie chrupie i ma delikatny orzechowy posmak. Ze zwykłymi batonikami też wyjdzie ;)
Polecam!
Blacha 20x30cm
Składniki
:
- duże opakowanie herbatników ( ok.56 sztuk herbatników)
- 1 puszka masy krówkowej ( 400g)
Składniki na
masę z batonikami Lion:
- 750g serka mascarpone
- 150ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 batoników Lion peanut
Składniki na
masę śmietanową:
- 350ml śmietany kremówki 36%
- Śnieżka
- 1 – 2 łyżki cukru pudru- opcjonalnie
- starta ciemna czekolada
W blasze
układamy pierwszą warstwę herbatników, smarujemy masą krówkową i przykrywamy
kolejną warstwą herbatników. Żeby masa krówkowa dobrze się rozsmarowywała
dobrze jest wstawić puszkę do gorącej wody na 10 minut, następnie zamieszać.
Masa z
batonikami Lion:
Batoniki kroimy w kostkę. Kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Dodajemy batoniki i wykładamy masę na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą
herbatników.
Masa
śmietanowa:
Śmietankę
ubijamy ze śnieżką i wykładamy na herbatniki- warto spróbować czy odpowiada nam
słodkość bitej śmietany, ewentualnie dosłodzić. Posypujemy startą czekoladą.
Życzę
smacznego!
Korzystałam z przepisu od SweetCakes.
I to jest ciasto :D Smak idealny!
OdpowiedzUsuńDawno tego ciasta nie robiłam pyszne jest
OdpowiedzUsuńHey!! Amazing post. Thank you for sharing such a informative post.
OdpowiedzUsuńPhoto Retouching Services