Śledzie po kaszubsku
Śledzie to przystawka, która według mnie ma swoje obowiązkowe miejsce na świątecznym stole.
Zazwyczaj śledzie są u mnie podawane tylko z cebulką. W tym roku postanowiłam poszperać trochę, poszukać i posmakować innych rodzajów śledzi. Mam nadzieję, że zdążę się wszystkimi z Wami podzielić jeszcze przed świętami ;)
Dziś zapraszam na śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki i ogórków konserwowych.
Bardzo smaczna alternatywa do zwykłego śledzia, zapewne dobrze Wam znana.
Może skusicie się na mój przepis?:)
Składniki:
- 0,5 kg filetów śledziowych
- 2 cebule
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 płaskie łyżki cukru
- 200g koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- sól, pieprz
- łyżka octu
- 3 ogórki konserwowe
Filety moczymy w wodzie całą noc. Zmieniamy wodę 2-3 razy.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy
resztę oleju, ocet, liście laurowe i ziela angielskie, ogórki, wodę,
koncentrat pomidorowy i cukier, dokładnie mieszamy. Wszystko dusimy około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia.
Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do rondelka z sosem.
Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w lodówce.
Śledzie najlepsze są na drugi dzień.
Życzę smacznego! ;)
Przepis pochodzi z bloga gotujzcukiereczkiem.blogspot.com.
Zrobiłam śledzie z tego przepisu ,niestety przepis jest żle sformułowany ,nie można dodać śledzi do cieplej zalewy po prostu śledzie sie ugotują i zrobi sie wielka ciapa a nie śledź po kaszubsku ,cała reszta ok .
OdpowiedzUsuńJa swoje śledzie dodawałam do ciepłej zalewy i nic złego się z nimi nie stało, ani się nie ugotowały, ani nie rozpadły. Przykro mi, że Twoje nie wyszły.
UsuńPrzepis bardzo dobry a śledzie przepyszne:) Podobnie robię rybę w cieście i zalewie pomidorowej.Też zalewam gorącą zalewą. W obu przypadkach jest ok. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńTeż mam ten przepis ale robie inaczej
OdpowiedzUsuńA jak Pani robi? Może jakieś cenne rady?:)
UsuńSuper przepis śledziki wspaniałe.
OdpowiedzUsuńgraeat
OdpowiedzUsuń