niedziela, 26 października 2014

Ciastka owsiane




Był to pierwszy wpis na blogu, pozwalam go sobie uaktualnić, ponieważ brakowało w nim zdjęcia (może niech to będzie taki prezent na rok bloga :P) Są to moje ulubione ciastka, zważając na to że innych słodkości nie jem :P
Zachęcam do spróbowania, ciasteczka są kruche, pachnące i niezbyt słodkie, niestety uzależniają, więc nie mówcie, że nie ostrzegałam!:)
Dowolność produktów jest dość duża, można dodać różne suszone owoce, orzechy lub pestki dyni albo słonecznika. Także można mieszać na różne sposoby pamiętając o tym by wszystkich bakalii było razem 200g.

SMACZNEGO!!!:)
Składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych 
  • 0,5 szklanki otrębów pszennych 
  • 200g co kto lubi: pestki dyni, słonecznik, rodzynki 
  • 1 czekolada  (100g)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 masło  (200g)
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody 

Masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier i jajka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy płatki, otręby, bakalie i  pokrojoną w kostkę czekoladę.
 Ciasto wychodzi bardzo gęste, więc proszę się nie przerażać  :) 
Formujemy małe ciasteczka  (urosną w trakcie pieczenia) i pieczemy w 180 stopniach 20 minut.


4 komentarze:

  1. Szkoda ze przepis nie dokładny, jakie proporcje masła i czekolady ??? Czekolada w kawałkach czy roztopiona ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślałam ze to będzie jasne, że jedna czekolada i jedno masło, przepis poprawiłam, życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  2. Świetne ciastka owsiane, cała rodzina je polubiła, masz racje można się od nich uzależnić :) .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Printfriendly