Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym.
Kotlety:
- 8-10 sztuk średniej wielkości ziemniaków ( ok 1 kg)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- pieprz ziołowy
- przyprawa do ziemniaków
- 2/3 szklanki mąki
- 2 jajka
- bułka tarta
- 0.5 kg pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g śmietany
- 2 łyżki mąki
- 200 ml wody
- sól, pieprz ziołowy, papryka słodka
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
W międzyczasie przygotowujemy sos- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i dorzucamy je do cebulki. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż będą miękkie. Jeżeli woda z pieczarek i cebulki wyparuje, należy trochę dolać, bo sos może wyjść za gęsty.
Gdy pieczarki są już miękkie, mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody z pieczarek. Zalewamy pieczarki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich czosnek i przyprawy. Dobrze jest dodać je gdy ziemniaki są ciepłe, łatwiej się wszystko razem miesza. Następnie czekamy aż ziemniaki całkiem się wystudzą.
Dodajemy jedno jajko i mąkę, wszystko razem mieszamy na gładką masę.
Formujemy kotlety, jeżeli ciasto bardzo się klei, możemy podsypać mąką.
Kotlety obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
Podajemy razem z sosem.
Z podanej porcji wychodzi około 6 kotletów.
Inspiracją był przepis z bloga Choochla :)
Komentarze
Prześlij komentarz