piątek, 18 października 2013

Pomysł na obiad- Medaliao z sosem serowo- musztardowym i surówką z pora i marchewki ;)




Medaliao, czyli pierś z kurczaka zawijana w boczek



 Składniki:


  • pierś z kurczaka (400-500g)
  • 20 plasterków boczku
  • 50 ml jasnego piwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju
  • sól, pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • 2 listki laurowe


Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około 3-4 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Następnie przygotowujemy marynatę- mieszamy olej, piwo, czosnek, listki laurowe i zalewamy tym mięso. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni na rumiano. Następnie układamy na blasze, uprzednio posmarowanej olejem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu.   (w przypadku braku takiej funkcji w piekarniku pieczemy około 25 minut).

Sos serowo-musztardowy

Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  •  ¾ szkl. mleka
  • serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”)
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
Wykonanie:
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleka, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serek, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę, dokładnie mieszamy do połączenia składników.


 Surówka z pora i marchewki
Składniki:
  • por
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz ziołowy
Wykonanie:
Z pora zdejmujemy wierzchnie liście, przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plasterki. Przed wrzuceniem do miski rozdrabniamy palcami. Marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Mieszamy składniki, dodajemy majonez i doprawiamy solą, pieprzem.

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly