Pomysł na obiad- Medaliao z sosem serowo- musztardowym i surówką z pora i marchewki ;)
Medaliao, czyli pierś z kurczaka zawijana w boczek
Składniki:
- pierś z kurczaka (400-500g)
- 20 plasterków boczku
- 50 ml jasnego piwa
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oleju
- sól, pieprz ziołowy
- słodka papryka
- 2 listki laurowe
Wykonanie:
Mięso
dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około 3-4 cm. Przyprawiamy
solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Następnie przygotowujemy marynatę-
mieszamy olej, piwo, czosnek, listki laurowe i zalewamy tym mięso. Odstawiamy
do lodówki na 3-4 godziny.
Po
upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na
patelni na rumiano. Następnie układamy na blasze, uprzednio posmarowanej
olejem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu. (w przypadku braku takiej funkcji w
piekarniku pieczemy około 25 minut).
Sos serowo-musztardowy
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- ¾ szkl. mleka
- serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”)
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
Wykonanie:
W garnku
rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleka,
ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serek, mieszamy i
doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę, dokładnie
mieszamy do połączenia składników.
Surówka z pora i marchewki
Składniki:
- por
- 2 marchewki
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz ziołowy
Wykonanie:
Z pora
zdejmujemy wierzchnie liście, przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie
plasterki. Przed wrzuceniem do miski rozdrabniamy palcami. Marchewkę ścieramy
na tarce o małych oczkach. Mieszamy składniki, dodajemy majonez i doprawiamy
solą, pieprzem.
.
Komentarze
Prześlij komentarz