czwartek, 31 października 2013

Pizza na chrupiącym, cienkim cieście :)




Składniki
 
Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli  
Sos
  • 250 ml przecieru pomidorowego 
  • 3-4 łyżki ketchupu 
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku
Dodatki:
Można dodawać to co każdy lubi :)

U mnie:
  • ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy zwykły ser żółty to też nie będzie źle :))
  •  cebula
  • ogórek kiszony
  • salami
  • oliwki zielone
  • oregano

Wykonanie:

Do kubeczka wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy- mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody.
Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Sos:  Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.

Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (w przypadku braku takiej temperatury w piekarniku nastawiamy na możliwie najwyższą.).
Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest tak elastyczne, że ładnie rozciąga  się rękami. Powinno mieć grubość około 0,5 cm.
Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i układamy wybrane przez siebie składniki.
Posypujemy oregano.
Pizzę pieczemy około 10-15 minut przy temperaturze 275 stopni lub około 20 minut przy niższej temperaturze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly