Pizza na chrupiącym, cienkim cieście :)
Składniki
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki wody
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki ketchupu
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku
Można dodawać to co każdy lubi :)
U mnie:
- ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy zwykły ser żółty to też nie będzie źle :))
- cebula
- ogórek kiszony
- salami
- oliwki zielone
- oregano
Wykonanie:
Do kubeczka wrzucamy drożdże i cukier, zalewamy ciepłą woda i mieszamy. Mąkę wsypujemy do miski, robimy w niej dołek i wlewamy tam zaczyn drożdżowy- mieszamy. Następnie dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody.
Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Sos: Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy do wrzenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 275 stopni (w przypadku braku takiej temperatury w piekarniku nastawiamy na możliwie najwyższą.).
Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest tak elastyczne, że ładnie rozciąga się rękami. Powinno mieć grubość około 0,5 cm.
Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i układamy wybrane przez siebie składniki.
Posypujemy oregano.
Pizzę pieczemy około 10-15 minut przy temperaturze 275 stopni lub około 20 minut przy niższej temperaturze.
Komentarze
Prześlij komentarz