środa, 23 października 2013

Ryba w sosie serowym


Składniki:
  • 0.5 kg polędwiczki z ryb ( u mnie mintaj)
  • 1 por
  • 100 g serka topionego
  • 200 ml śmietany 18%
  • 50g startego żółtego sera + ser żółty do posypania po wierzchu
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • przyprawa do ryb
  • po jednej łyżeczce bazylii i oregano
  • 0.5 łyżeczki papryki ostrej

Wykonanie:

Jeżeli mamy mrożoną rybkę to rozmrażamy i odsączamy.
Pora obieramy i kroimy na talarki. W rondelku roztapiamy masło i dusimy pora, aż zmięknie.
W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Na tak przygotowane filety układamy pora.

Śmietankę z octem podgrzewamy, dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy starty żółty ser i mieszamy do powstania gładkiej masy. Doprawiamy ziołami i papryką.
Tak przygotowany sos wylewamy na rybę, posypujemy żółtym serem.
Pieczemy 40 minut w  temperaturze 200 stopni. Pierwsze 20 minut pod przykryciem, później bez.

Rybkę podawałam z ryżem z dodatkiem koperku i masła. 

Smacznego!:) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly