Ryba w sosie serowym
Składniki:
- 0.5 kg polędwiczki z ryb ( u mnie mintaj)
- 1 por
- 100 g serka topionego
- 200 ml śmietany 18%
- 50g startego żółtego sera + ser żółty do posypania po wierzchu
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- 3 łyżki octu z białego wina
- przyprawa do ryb
- po jednej łyżeczce bazylii i oregano
- 0.5 łyżeczki papryki ostrej
Wykonanie:
Jeżeli mamy mrożoną rybkę to rozmrażamy i odsączamy.
Pora obieramy i kroimy na talarki. W rondelku roztapiamy masło i dusimy pora, aż zmięknie.
W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Na tak przygotowane filety układamy pora.
Śmietankę z octem podgrzewamy, dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy starty żółty ser i mieszamy do powstania gładkiej masy. Doprawiamy ziołami i papryką.
Tak przygotowany sos wylewamy na rybę, posypujemy żółtym serem.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Pierwsze 20 minut pod przykryciem, później bez.
Rybkę podawałam z ryżem z dodatkiem koperku i masła.
Smacznego!:)
Komentarze
Prześlij komentarz