Forszmak lubelski ;)
Składniki:
- 500 g wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka)
- 150 g wędzonej kiełbasy
- 5 plasterków wędzonego boczku
- olej do smażenia
- czerwona papryka
- 5 średnich ogórków kiszonych
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- 1,5 litra bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy,
- łyżeczka słodkiej papryki
- mąka
Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju, gdy się zarumieni przerzucamy do bulionu. Kiełbasę kroimy w paski, obtaczamy w odrobinie mąki, podsmażamy i dorzucamy do mięsa. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę.
Po tym czasie ogórki kroimy w paseczki i dorzucamy do garnka, dodajemy też koncentrat pomidorowy. Gotujemy 15 minut.
Na koniec zupę zaprawiamy 2 łyżkami mąki. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z pieczywem.
Polecam, moja ulubiona!:)
Pysznie wygląda, to coś dla mnie. Muszę zrobić:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWarszawa
Mam nadzieję, że będzie smakowało :) Dziękuję za pozostawienie komentarza, zawsze jest mi bardzo miło jak ktoś się tu odezwie ;) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńSuper przepis - dzięki :). Dodałem jeszcze marchewkę i trochę pieczarek. PYCHOTA!!!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam!:))
UsuńPycha ! Z tym przepisem zdobyłyśmy z córką 1 miejsce w jej szkole na konkursie :) My troszkę więcej doprawiłyśmy, bo tak lubimy :) Polecamy wszystkim ten przepis ! Ewa i Weronika
OdpowiedzUsuńEwo i Weroniko gratuluje z całego serca!:) Cieszę się razem z Wami :D
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńU mnie w domu na każdej imprezie króluje jakiś przepis z tej strony. W nablizsza sobotę serwuje: forszmak, roladę szpinakowa, mega sałatkę na krakersach, śledzie musztardowe, sałatka wyspa i wiele innych. Dzięki za inspirację i czekam na nowe przepisy.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, jeszcze trochę i niedługo wracam z nowymi przepisami:)
UsuńBardzo mi miło, jeszcze trochę i niedługo wracam z nowymi przepisami:)
Usuń