Garlic Knots- aromatyczne bułeczki


Składniki na 16 bułeczek:
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 3 łyżeczki cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • szklanka ciepłej wody
Do posmarowania:
  • 2 łyżki masła
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dolewamy do mąki. Dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na małe kuleczki i z każdej formujemy wałeczki o długości około 20cm. Wałeczek zawijamy w supełek, a pozostałe końce zawijamy, jeden do góry drugi na dół supełka.
Bułeczki układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

W tym czasie roztapiamy masło, dodajemy do niego zioła, czosnek i sól.
Smarujemy bułeczki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 25-30 minut.

Niesamowity zapach w całym domu :) Jak dla mnie są najlepsze, gdy są jeszcze ciepłe ;)


Przepis pochodzi z Zoom Yummy.

Komentarze

Popularne posty