Garlic Knots- aromatyczne bułeczki
Składniki na 16 bułeczek:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki ciepłego mleka
- szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki masła
- łyżka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i cukier. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dolewamy do mąki. Dodajemy oliwę. Wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo wodę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na małe kuleczki i z każdej formujemy wałeczki o długości około 20cm. Wałeczek zawijamy w supełek, a pozostałe końce zawijamy, jeden do góry drugi na dół supełka.
Bułeczki układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
W tym czasie roztapiamy masło, dodajemy do niego zioła, czosnek i sól.
Smarujemy bułeczki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 25-30 minut.
Niesamowity zapach w całym domu :) Jak dla mnie są najlepsze, gdy są jeszcze ciepłe ;)
Przepis pochodzi z Zoom Yummy.
Komentarze
Prześlij komentarz