wtorek, 10 lutego 2015

Roladki z żurawiną i serem camembert


Z niewielkim opóźnieniem- musicie mi wybaczyć miałam egzamin, zapraszam na pierwszy post z serii "Studenckie Wtorki" ;)

s

Dla tych, co lubią wytrawne dania ze słodkim akcentem...
Dla tych, którzy lubią smak żurawiny...
Dla tych, którzy uwielbiają ser camembert...
Wszystko to w jednym daniu, połączone z delikatnym mięsem kurczaka.
Danie proste, szybkie, ale za to bardzo smaczne i efektowne ;)

Polecam! ;)

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • 100g suszonej żurawiny
  • ser camembert
  • pieprz, sól
  • przyprawa do kurczaka
  • tymianek
  • olej do smażenia

Z piersi kurczaka przygotowujemy dość duże filety i cienko rozbijamy. Ja, mając podwójną pierś, kroję każdą połówkę na pół, tak aby otrzymać cieńszy filet.

Mięso posypujemy z obu stron przyprawami.
Żurawinę siekamy drobno i układamy na jednej stronie fileta. Dociskamy.
Ser kroimy na mniejsze kawałki. Jeden kawałek układamy na końcu fileta posmarowanego żurawiną i zawijamy roladkę. Spinamy wykałaczką.

Roladki podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie przekładamy do naczynia lub blaszki, podlewamy tłuszczem, na którym smażyliśmy mięso i pieczemy w 180 stopniach 20-30 minut, pod przykryciem.
Kilka minut przed końcem pieczenia możemy zdjąć przykrycie, żeby mięso mogło się przyrumienić.

Życzę smacznego! :)

Pomysł zaczerpnięty z przepisu ze strony Dietetyczne przepisy.net.


Rozliczenie dania:

Roladki proponuję podać z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Z przepisu powstaje 4 porcje. Całkowity koszt dania to 24zł, podzielone na 4, daje po 6 zł za porcję.

Szczegółowe rozliczenie:
  • pierś z kurczaka 700g - 11 zł
  • 100g suszonej żurawiny- 2zł
  • ser camembert- 5zł
  • przyprawy i olej, policzyłam jako ok.2zł
  • 1 kg ziemniaków - 1 zł
  • Surówka z marchewki - około 2zł
 

1 komentarz:

  1. Mniam, uwielbiam połączenie mięsa i owoców ;) Mega apetyczne!
    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly