Roladki z żurawiną i serem camembert
Z niewielkim opóźnieniem- musicie mi wybaczyć miałam egzamin, zapraszam na pierwszy post z serii "Studenckie Wtorki" ;)
Dla tych, co lubią wytrawne dania ze słodkim akcentem...
Dla tych, którzy lubią smak żurawiny...
Dla tych, którzy uwielbiają ser camembert...
Wszystko to w jednym daniu, połączone z delikatnym mięsem kurczaka.
Danie proste, szybkie, ale za to bardzo smaczne i efektowne ;)
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 100g suszonej żurawiny
- ser camembert
- pieprz, sól
- przyprawa do kurczaka
- tymianek
- olej do smażenia
Z piersi kurczaka przygotowujemy dość duże filety i cienko rozbijamy. Ja, mając podwójną pierś, kroję każdą połówkę na pół, tak aby otrzymać cieńszy filet.
Mięso posypujemy z obu stron przyprawami.
Żurawinę siekamy drobno i układamy na jednej stronie fileta. Dociskamy.
Ser kroimy na mniejsze kawałki. Jeden kawałek układamy na końcu fileta posmarowanego żurawiną i zawijamy roladkę. Spinamy wykałaczką.
Roladki podsmażamy na odrobinie oleju. Następnie przekładamy do naczynia lub blaszki, podlewamy tłuszczem, na którym smażyliśmy mięso i pieczemy w 180 stopniach 20-30 minut, pod przykryciem.
Kilka minut przed końcem pieczenia możemy zdjąć przykrycie, żeby mięso mogło się przyrumienić.
Życzę smacznego! :)
Pomysł zaczerpnięty z przepisu ze strony Dietetyczne przepisy.net.
Rozliczenie dania:
Roladki proponuję podać z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Z przepisu powstaje 4 porcje. Całkowity koszt dania to 24zł, podzielone na 4, daje po 6 zł za porcję.
Szczegółowe rozliczenie:
- pierś z kurczaka 700g - 11 zł
- 100g suszonej żurawiny- 2zł
- ser camembert- 5zł
- przyprawy i olej, policzyłam jako ok.2zł
- 1 kg ziemniaków - 1 zł
- Surówka z marchewki - około 2zł
Mniam, uwielbiam połączenie mięsa i owoców ;) Mega apetyczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)