Kuskus- szybki obiad ;)
Składniki:
Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę".
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie kebab-gyros i smażymy na rumiany kolor.
Zdejmujemy z patelni.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. W tym czasie kroimy paprykę w paseczki, ogórka w większą kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy też kukurydzę, dusimy wszystko razem.
Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka.
Na koniec mieszamy wszystko z kaszą kuskus i chwilę smażymy. Doprawiamy sosem sojowym, curry, oregano i bazylią.
Podajemy na ciepło.
Zainspirowana przepisem z bloga -->Roślinożerka
- 0,5 szklanki kaszy kuskus
- 3-4 szt średnich ogórków kiszonych
- 1 papryka czerwona
- pół puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 2 łyżki ketchupu lub przecieru pomidorowego
- połówka piersi z kurczaka
- przyprawa kebab-gyros
- bazylia
- oregano
- pieprz ziołowy
- sos sojowy
- curry
Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 5cm powyżej poziomu kaszy, odstawiamy. Po 5 minutach kasza powinna "wypić wodę".
Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie kebab-gyros i smażymy na rumiany kolor.
Zdejmujemy z patelni.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy. W tym czasie kroimy paprykę w paseczki, ogórka w większą kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy też kukurydzę, dusimy wszystko razem.
Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka.
Na koniec mieszamy wszystko z kaszą kuskus i chwilę smażymy. Doprawiamy sosem sojowym, curry, oregano i bazylią.
Podajemy na ciepło.
Zainspirowana przepisem z bloga -->Roślinożerka
Komentarze
Prześlij komentarz