Risotto z boczkiem i warzywami
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 średnia czerwona papryka
- 3 szklanki bulionu z 1,5 kostki rosołowej
- 150g śmietany 18% lub 22%
- 50-100g sera żółtego (starty na tarce o małych oczkach)
- 5 średnich pieczarek
- 1/2 cebuli
- łyżka masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka sosu sojowego
- 20 dag boczku wędzonego
- pieprz ziołowy, papryka słodka, sos sojowy
Cebulę kroimy na drobną kostkę, na patelni lub w woku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i chwilę smażymy. Dodajemy szklankę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż się wchłonie, powtarzamy aż ryż stanie się miękki(ok. 20-25 min). Ryż mieszamy od czasu do czasu, żeby nie przywarł.
W międzyczasie kroimy paprykę w paski, pieczarki w talarki, brokuła w różyczki i boczek w duże paski. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem paprykę i pieczarki, po chwili dodajemy brokuła i dusimy do miękkości, po czym dodajemy do ryżu.
Na patelni smażymy boczek i również dodajemy do ryżu.
Śmietanę mieszamy z serem i żółtkiem.
Gdy ryż będzie miękki dodajemy śmietanę i przyprawiamy papryką słodką, pieprzem i sosem sojowym, podgrzewamy jeszcze 2 minuty.
Polecam, szczególnie jak ktoś ma mało czasu na gotowanie ;)
Smacznego!:)
Komentarze
Prześlij komentarz