czwartek, 7 listopada 2013

Risotto z boczkiem i warzywami



Składniki:
  • 1 szklanka ryżu 
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 3 szklanki bulionu z 1,5 kostki rosołowej 
  • 150g śmietany 18% lub 22% 
  • 50-100g sera żółtego (starty na tarce o małych oczkach)
  • 5 średnich pieczarek 
  • 1/2 cebuli 
  • łyżka masła 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 20 dag boczku wędzonego
  • pieprz ziołowy, papryka słodka, sos sojowy
Wykonanie:

Cebulę kroimy na drobną kostkę, na patelni lub w woku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy cebulę aż się zeszkli. Następnie dodajemy ryż i chwilę smażymy. Dodajemy szklankę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż się wchłonie, powtarzamy aż ryż stanie się miękki(ok. 20-25 min). Ryż mieszamy od czasu do czasu, żeby nie przywarł.

W międzyczasie kroimy paprykę w paski, pieczarki w talarki, brokuła w różyczki i boczek w duże paski. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem paprykę i pieczarki, po chwili dodajemy brokuła i dusimy do miękkości, po czym dodajemy do ryżu.

Na patelni smażymy boczek i również dodajemy do ryżu.
Śmietanę mieszamy z serem i żółtkiem.
Gdy ryż będzie miękki dodajemy śmietanę i przyprawiamy papryką słodką, pieprzem i sosem sojowym, podgrzewamy jeszcze 2 minuty.

Polecam, szczególnie jak ktoś ma mało czasu na gotowanie ;)
Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly