niedziela, 3 listopada 2013

Rogaliki z Nutella ;)



Składniki na 16 małych rogalików:
  • 250 - 300 g mąki 
  • 20 g świeżych drożdży
  •  2 żółtka 
  • 125 ml ciepłego mleka 
  • 80 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 80 g roztopionego, przestudzonego masła
  • cukier waniliowy
  • małe opakowanie Nutelli
 
Wykonanie:

Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy  na 10 minut do wyrośnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy żółtka. Następnie wlewamy drożdżowy zaczyn i łączymy wszystkie składniki. Na końcu dodajemy masło. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy mąkę. Ciasto powinno ładnie odchodzić od rąk. 

Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę (powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, po czym dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy dość cienko, na kształt koła. Koło dzielimy na 8 części. Na szerszym końcu każdego z powstałych trójkątów układamy po pół łyżeczki Nutelli. Zawijamy rogaliki. Układamy na blasze posmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętamy o zachowaniu odstępów między rogalikami, żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Pozostawiamy 20 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rogaliki pieczemy 15-20 minut
Po upieczeniu  posypujemy cukrem pudrem.

Przepis znaleziony u Tsumiko w Kuchni:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly