sobota, 23 listopada 2013

Rurki z kremem

Składniki na ciasto:
  • 750 g mąki pszennej
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka gęstej śmietany
Składniki na krem:
  • 0,5 litra mleka
  • 4 żółtka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • kostka masła
Wykonanie:

Ciasto: Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukier,  proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dosyć cienko, kroimy w paski. Foremki do rurek natłuszczamy, obwijamy ciastem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

Krem: Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i około 0,5 szklanki gorącego mleka z garnka. Mieszamy dokładnie, tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy wszystko do reszty mleka w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Ponieważ masa będzie gęstnieć, trzeba ciągle mieszać i pilnować aby się nie przypaliła w garnku. Powstały budyń studzimy.
Masło ucieramy na gładki puch i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Powstały krem umieszczamy w rurkach i chłodzimy.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly