Rurki z kremem
Składniki na ciasto:
Ciasto: Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dosyć cienko, kroimy w paski. Foremki do rurek natłuszczamy, obwijamy ciastem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Krem: Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i około 0,5 szklanki gorącego mleka z garnka. Mieszamy dokładnie, tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy wszystko do reszty mleka w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Ponieważ masa będzie gęstnieć, trzeba ciągle mieszać i pilnować aby się nie przypaliła w garnku. Powstały budyń studzimy.
Masło ucieramy na gładki puch i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Powstały krem umieszczamy w rurkach i chłodzimy.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
- 750 g mąki pszennej
- 1 margaryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 0,5 litra mleka
- 4 żółtka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- kostka masła
Ciasto: Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dosyć cienko, kroimy w paski. Foremki do rurek natłuszczamy, obwijamy ciastem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.
Krem: Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i około 0,5 szklanki gorącego mleka z garnka. Mieszamy dokładnie, tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy wszystko do reszty mleka w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Ponieważ masa będzie gęstnieć, trzeba ciągle mieszać i pilnować aby się nie przypaliła w garnku. Powstały budyń studzimy.
Masło ucieramy na gładki puch i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Powstały krem umieszczamy w rurkach i chłodzimy.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz