czwartek, 14 listopada 2013

Ryba z warzywami pieczona w folii

Składniki:
  • 4 polędwiczki z ryby (u mnie mintaj)
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • por
  • 2 średnie marchewki
  • 2 małe cukinie
  • 3 pomidory
  • przyprawa do ryb, oregano, zioła prowansalskie, pieprz, sól
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • oliwa
Wykonanie:
Polędwiczki rozmrażamy, a następnie wyciskamy nadmiar wody i posypujemy przyprawą do ryb.
Cukinie kroimy w słupki(ok 3cm długości), marchewki w półplasterki, pora w plasterki. Podsmażamy na patelni z niewielką ilością oliwy. Pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy na ósemki, następnie dodajemy do pozostałych warzyw i dusimy do miękkości. Odparowujemy wodę i przyprawiamy sosem sojowym, oregano, ziołami prowansalskimi i pieprzem i solą.
Na kawałek folii aluminiowej kładziemy 1/4 warzyw, filet z ryby i podlewamy winem. Robimy 4 takie zawiniątka i pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach.
Podajemy z białym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly