piątek, 6 grudnia 2013

Brzoskwiniowiec


Składniki:
  • Biszkopt:
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 0,5 szklanki mąki pszennej
    • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
    • 1 puszka brzoskwiń
    • 2 budynie śmietankowe
    • galaretka truskawkowa
    • galaretka brzoskwiniowa
    • 1 margaryna
    • 7 łyżek cukru
 Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po trochu cukier puder ciągle ubijając. Mąkę pszenna i mąkę ziemniaczaną mieszamy razem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy mąkę i żółtka, delikatnie mieszamy łyżką. 
Przekładamy na blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

Masa budyniowa: Brzoskwinie odsączamy. Sok uzupełniamy do 1 litra, odlewamy pół szklanki, do której wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy. Resztę soku gotujemy z 7 łyżkami cukru. Wlewamy budyń i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednej galaretce, ciągle mieszając żeby dobrze się rozpuściły. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy gdy już całkiem wystygnie. Biszkopt kroimy na pół i przekładamy masą. Trochę masy zostawiamy na koniec do posmarowania po wierzchu.

Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly