Brzoskwiniowiec
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 budynie śmietankowe
- galaretka truskawkowa
- galaretka brzoskwiniowa
- 1 margaryna
- 7 łyżek cukru
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po trochu cukier puder ciągle ubijając. Mąkę pszenna i mąkę ziemniaczaną mieszamy razem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy mąkę i żółtka, delikatnie mieszamy łyżką.
Przekładamy na blachę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
Masa budyniowa: Brzoskwinie odsączamy. Sok uzupełniamy do 1 litra, odlewamy pół szklanki, do której wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy. Resztę soku gotujemy z 7 łyżkami cukru. Wlewamy budyń i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednej galaretce, ciągle mieszając żeby dobrze się rozpuściły. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do wystygnięcia. Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy gdy już całkiem wystygnie. Biszkopt kroimy na pół i przekładamy masą. Trochę masy zostawiamy na koniec do posmarowania po wierzchu.
Smacznego!:)
Komentarze
Prześlij komentarz