wtorek, 17 grudnia 2013

Bułeczki drożdżowe z budyniem ;)

Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
    • 50 g świeżych drożdży
    • 4-5 łyżek cukru 
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 jajko + 1 żółtko 
    • szklanka mleka 
    • 2 łyżki oleju
  • Budyń:
    • 1 i 3/4 opakowania budyniu waniliowego (opakowania po 40 gramów)
    • 1,5 szklanki mleka
  •  Dodatkowo:
    • rodzynki 100g 
Wykonanie:

Budyń gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto drożdżowe:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę, jajka, olej,resztę cukru i przygotowany wcześniej zaczyn mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy budyniem i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w 2cm paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

Możemy posypać cukrem pudrem dla dekoracji :)

Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly