Bułeczki drożdżowe z budyniem ;)
- Ciasto drożdżowe:
- 50 g świeżych drożdży
- 4-5 łyżek cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko + 1 żółtko
- szklanka mleka
- 2 łyżki oleju
- Budyń:
- 1 i 3/4 opakowania budyniu waniliowego (opakowania po 40 gramów)
- 1,5 szklanki mleka
- Dodatkowo:
- rodzynki 100g
Budyń gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto drożdżowe:
Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę, jajka, olej,resztę cukru i przygotowany wcześniej zaczyn mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy budyniem i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w 2cm paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Możemy posypać cukrem pudrem dla dekoracji :)
Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.
Komentarze
Prześlij komentarz