Kieszonki schabowe w sosie pomidorowym
- 6 grubych plastrów schabu
- olej
- vegeta
- 10 dag mozzarelli
- 400g przecieru pomidorowego
- 4 pomidory
- bazylia, oregano, tymianek, sól i pieprz
Farsz z pieczarkami
- 10 dag pieczarek
- 5 dag mozzarelli
- pół pęczka pietruszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, oregano
- łyżka masła
- jedna mała papryka
- 10 dag mozzarelli
- bazylia
Wykonanie:
1. Farsz pieczarkowy: Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Topimy masło i podsmażamy przez chwilę cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę, przyprawy i pokrojoną lub startą mozzarellę
2. Farsz paprykowy: Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy bazylię i startą lub pokrojoną mozzarellę
3. Przygotowanie sosu:
Pomidory zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki, kroimy i przekładamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego.
Plastry schabu obsypujemy vegetą, następnie rozcinamy z boku tak aby powstała kieszonka, do środka wkładamy farsz i spinamy wykałaczką. Smażymy na wolnym ogniu przez 5-10 minut z każdej strony. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego z sosem i pieczemy pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy aż się zarumieni. Podajemy z makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz