Kieszonki schabowe w sosie pomidorowym

Składniki
  • 6 grubych plastrów schabu
  • olej
  • vegeta
  • 10 dag mozzarelli
  • 400g przecieru pomidorowego
  • 4 pomidory
  • bazylia, oregano, tymianek, sól i pieprz

Farsz z pieczarkami
  • 10 dag pieczarek
  • 5 dag mozzarelli
  • pół pęczka pietruszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, oregano
  • łyżka masła
Farsz z papryką:
  • jedna mała papryka
  • 10 dag mozzarelli
  • bazylia

Wykonanie: 


1. Farsz pieczarkowy: Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Topimy masło i podsmażamy przez chwilę cebulę, następnie dodajemy pieczarki i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę, przyprawy i pokrojoną lub startą mozzarellę

2. Farsz paprykowy: Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy bazylię i startą lub pokrojoną mozzarellę

3. Przygotowanie sosu:
Pomidory zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki, kroimy i przekładamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego.

Plastry schabu obsypujemy vegetą, następnie rozcinamy z boku tak aby powstała kieszonka, do środka wkładamy farsz i spinamy wykałaczką. Smażymy na wolnym ogniu przez 5-10 minut z każdej strony. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego z sosem i pieczemy pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy aż się zarumieni. Podajemy z makaronem.

Komentarze

Popularne posty