Kurczak w sosie miodowo-musztardowym
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 czubate łyżki pikantnej musztardy
- 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
- 3 łyżki śmietany 18%
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- rozmaryn suszony
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
Mięso myjemy, kroimy na mniejsze części i nacieramy przyprawą do kurczaka i rozmarynem. Smażymy aż się zarumieni. Miód , musztardy, śmietanę i czosnek mieszamy razem w jednym naczyniu, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tym samym oleju co kurczaka. Gdy nam się ładnie zarumieni, przerzucamy ją do sosu.
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem 25 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy na termoobiegu jeszcze 15 minut.
Tak przygotowanego kurczaka podałam z ryżem z dodatkiem koperku oraz z surówką z kapusty pekińskiej.
Smacznego!:)
Oryginalny przepis ;)
Podeślij jeszcze jak możesz przepis na tą surówkę obok kurczaka :) z góry dzięki, pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńSuróweczka jest bardzo prosta: mała główka kapusty pekińskiej + sos koperkowo-ziołowy +majonez. Kapustę kroimy, sos przygotowujemy tak jak na opakowaniu, mieszamy. Potem dodajemy 2-3 łyżki majonezu i gotowe :)
UsuńMożna też dodać więcej koperku, jak ktoś lubi :)
Pozdrawiam :)