czwartek, 12 grudnia 2013

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym


Składniki:
  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 czubate łyżki pikantnej musztardy 
  • 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn suszony
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Mięso myjemy, kroimy na mniejsze części i nacieramy przyprawą do kurczaka i rozmarynem. Smażymy aż się zarumieni. Miód , musztardy, śmietanę i czosnek mieszamy razem w jednym naczyniu, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tym samym oleju co kurczaka. Gdy nam się ładnie zarumieni, przerzucamy ją do sosu.
Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem 25 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy na termoobiegu jeszcze 15 minut.

Tak przygotowanego kurczaka podałam z ryżem z dodatkiem koperku oraz z surówką z kapusty pekińskiej.

Smacznego!:)

Oryginalny przepis ;)

2 komentarze:

  1. Podeślij jeszcze jak możesz przepis na tą surówkę obok kurczaka :) z góry dzięki, pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suróweczka jest bardzo prosta: mała główka kapusty pekińskiej + sos koperkowo-ziołowy +majonez. Kapustę kroimy, sos przygotowujemy tak jak na opakowaniu, mieszamy. Potem dodajemy 2-3 łyżki majonezu i gotowe :)
      Można też dodać więcej koperku, jak ktoś lubi :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń

Printfriendly