środa, 4 grudnia 2013

Kurczak z warzywami + kuskus po marokańsku ;)

Składniki:
  • Kuskus:
    • szklanka kaszy kuskus
    • szklanka posiekanych suszonych pomidorów
    • pół pęczka pietruszki (drobno posiekanej)
    • szklanka wody
    • pół kostki rosołowej
  • Kurczak:
    • połówka piersi z kurczaka
    • 5 łodyg selera naciowego
    • 4 pomidory bez skórki
    • 5 sztuk pieczarek
    • 10 sztuk oliwek
    • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
    • 2 ząbki czosnku
    • przyprawa do kurczaka
    • pieprz ziołowy
    • papryka słodka
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
 Wykonanie:

Kuskus: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidory a następnie kuskus. Mieszamy. Wyłączamy ogień i odstawiamy garnek na 10 minut pod przykryciem. W tym czasie kasza powinna wypić wodę.  Na koniec dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.

Kurczak: Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie do kurczaka i smażymy aż się zarumieni. Pomidory sparzamy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu. Seler, pieczarki i oliwki kroimy w plasterki i dorzucamy do pomidorów.  Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koncentrat oraz wino. Dusimy przez pół godziny na małym ogniu. Na koniec doprawiamy słodką papryką i pieprzem.

Smacznego!:)


Zainspirowały mnie: 
  1. Kuskus po marokańsku--> KliK!
  2. Pierś z kurczaka a la Marengo--> Klik!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly