wtorek, 15 września 2015

Pierś z kurczaka nadziewana serkiem mascarpone




Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 150g serka mascarpone
  • 4-6 cienkich plasterków wędzonej szynki lub boczku
  • oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 50 ml białego wina

Piersi z kurczaka myjemy, następnie z jednej strony nacinamy tworząc kieszonkę. 
Do serka mascarpone dodajemy po łyżce oregano i ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i nakładamy serek do przygotowanych kieszonek. Zamykamy kieszonkę wykałaczką. Każdą pierś owijamy 2 lub 3 plastrami boczku i jeszcze raz spinamy wykałaczką. Piersi smażymy ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z cytryny oraz białym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min pod przykryciem, następnie 15 minut bez przykrycia.


Życzę smacznego! ;))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly