Pierś z kurczaka nadziewana serkiem mascarpone
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 150g serka mascarpone
- 4-6 cienkich plasterków wędzonej szynki lub boczku
- oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz
- sok z cytryny
- 50 ml białego wina
Piersi z kurczaka myjemy, następnie z jednej strony nacinamy tworząc kieszonkę.
Do serka mascarpone dodajemy po łyżce oregano i ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i nakładamy serek do przygotowanych kieszonek. Zamykamy kieszonkę wykałaczką. Każdą pierś owijamy 2 lub 3 plastrami boczku i jeszcze raz spinamy wykałaczką. Piersi smażymy ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z cytryny oraz białym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min pod przykryciem, następnie 15 minut bez przykrycia.
Życzę smacznego! ;))
Komentarze
Prześlij komentarz