Seromakowiec
Składniki (blacha 22x33cm):
- Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 kostki margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- Masa serowa:
- 1 kg półtłustego sera
- 5 jajek
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- budyń waniliowy w proszku (40 g)
- 1/2 szklanki oleju
- Dodatkowo:
- masa makowa w puszce
Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w małe kawałeczki margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Białka, które nam zostaną użyjemy później do sera.
Blachę wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze. Na to wykładamy masę makową i wyrównujemy.
Masa serowa: Ser przekręcamy przez maszynkę. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, budyń i olej dodajemy do sera i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Białka (te które zostały z kruchego ciasta również) ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy łyżką, tak by piana nie opadła.
Masę serową wykładamy na masę makową i wyrównujemy wierzch.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę. (aż wierzch ciasta się zarumieni).
Rada: Im tłustszy ser tym mniej dajemy oleju, najlepiej gdy masa serowa jest jednolita i kremowa, wtedy wychodzi najsmaczniejsza. Gdy masa serowa jest zbyt rzadka, warto dodać więcej budyniu.
SMACZNEGO!!!
Mmm, cudnie wygląda ta warstwa sernikowa, taka kremowa...
OdpowiedzUsuń