piątek, 27 grudnia 2013

Seromakowiec


Składniki (blacha 22x33cm):
  • Kruche ciasto:
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 3/4 kostki margaryny
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 żółtka
    • 4 łyżki cukru
  • Masa serowa:
    • 1 kg półtłustego sera
    • 5 jajek
    • szklanka cukru pudru
    • cukier waniliowy
    • budyń waniliowy w proszku (40 g)
    • 1/2 szklanki oleju
  • Dodatkowo:
    • masa makowa w puszce
Wykonanie:

Kruche ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojoną w małe kawałeczki margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Białka, które nam zostaną użyjemy później do sera.
Blachę wykładamy papierem. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blasze. Na to wykładamy masę makową i wyrównujemy.

Masa serowa:  Ser przekręcamy przez maszynkę. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, budyń i olej dodajemy  do sera i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Białka (te które zostały z kruchego ciasta również) ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy łyżką, tak by piana nie opadła.
Masę serową wykładamy na masę makową i wyrównujemy wierzch.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę. (aż wierzch ciasta się zarumieni).

Rada: Im tłustszy ser tym mniej dajemy oleju, najlepiej gdy masa serowa jest jednolita i kremowa, wtedy wychodzi najsmaczniejsza. Gdy masa serowa jest zbyt rzadka, warto dodać więcej budyniu.

SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Mmm, cudnie wygląda ta warstwa sernikowa, taka kremowa...

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly