środa, 25 grudnia 2013

Shrek ;)

Składniki:


  • Biszkopt: 
    • 4 duże jajka
    • 4 łyżki cukru
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
    • 2 opakowania cukru waniliowego
    • szczypta soli
  • Masa budyniowa
    • 900 ml zielonego soku Pysio
    • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • Masa śmietanowa
    • 500 ml śmietany kremówki
    • 2 galaretki agrestowe
  • Dodatkowo:
    • podwójna paczka ciastek delicji
    • galaretka agrestowa

Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca. Do piany dodajemy po 1 żółtku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.Zostawiamy do ostygnięcia.

Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową.
Masa budyniowa: Budynie mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy w garnku i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Masa śmietanowa: Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy).
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.

Przepis zaczerpnięty z bloga Gotuję bo lubię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly