Shrek ;)
- Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- Masa budyniowa
- 900 ml zielonego soku Pysio
- 3 budynie waniliowe bez cukru
- Masa śmietanowa
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 galaretki agrestowe
- Dodatkowo:
- podwójna paczka ciastek delicji
- galaretka agrestowa
Wykonanie:
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy oba cukry i miksujemy na najwyższych obrotach miksera do chwili, aż piana będzie mocno błyszcząca. Do piany dodajemy po 1 żółtku i miksujemy kilka minut aby masa była puszysta. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do chwili połączenia się składników.
Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.Zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy biszkopt wystygnie, przygotowujemy masę budyniową.
Masa budyniowa: Budynie mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy w garnku i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia należy go intensywnie mieszać trzepaczką aby nie powstały grudki.Gorący budyń wylewamy na biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masa śmietanowa: Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. (Ciepła galaretka sprawi, że śmietana się zważy).
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Do ubitej śmietany dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.
Na zimnym, zastygniętym budyniu układamy delicje, a na nie przekładamy masę śmietanową. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.
Przepis zaczerpnięty z bloga Gotuję bo lubię.
Komentarze
Prześlij komentarz