sobota, 14 grudnia 2013

Zapiekanka z łososiem i szpinakiem

Składniki:
  • 300-400 g filetu z łososia
  • 400 g makaronu-penne lub farfalle
  • 400 g szpinaku mrożonego w liściach
  • sok z 1 cytryny
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek
  • łyżka sosu sojowego
  • 50 ml białego wina
  • 300ml mleka
  • 50g masła+ łyżka do smażenia
  • 120ml śmietany 18%
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • starty ser żółty
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • olej
Wykonanie:
 

Zdejmujemy skórę z łososia, myjemy. Następnie robimy marynatę: 2 łyżki oleju, sos sojowy, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, wino i wkładamy do niej pokrojoną na kilka dużych kawałków rybę. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i zamrożony szpinak. Po rozmrożeniu szpinaku dodajemy 1-2 łyżki śmietany, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieszamy i odkładamy na bok.
Łososia smażymy na oleju aż się zarumieni i dokładamy do szpinaku.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszając doprowadzając do wrzenia. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę i mieszamy.
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.
Wszystkie składniki mieszamy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny pod przykryciem i 15 minut bez, aż ser się zarumieni.




SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly