Zapiekanka z łososiem i szpinakiem
- 300-400 g filetu z łososia
- 400 g makaronu-penne lub farfalle
- 400 g szpinaku mrożonego w liściach
- sok z 1 cytryny
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, tymianek
- łyżka sosu sojowego
- 50 ml białego wina
- 300ml mleka
- 50g masła+ łyżka do smażenia
- 120ml śmietany 18%
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- starty ser żółty
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej
Zdejmujemy skórę z łososia, myjemy. Następnie robimy marynatę: 2 łyżki oleju, sos sojowy, tymianek, pieprz cytrynowy, sól, wino i wkładamy do niej pokrojoną na kilka dużych kawałków rybę. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i zamrożony szpinak. Po rozmrożeniu szpinaku dodajemy 1-2 łyżki śmietany, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieszamy i odkładamy na bok.
Łososia smażymy na oleju aż się zarumieni i dokładamy do szpinaku.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i cały czas mieszając doprowadzając do wrzenia. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę i mieszamy.
Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.
Wszystkie składniki mieszamy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym serem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez pół godziny pod przykryciem i 15 minut bez, aż ser się zarumieni.
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz