środa, 15 stycznia 2014

Kurczak po cygańsku


Pyszny, aromatyczny kurczak, w słodko-pikantnym sosie. Uwielbiam takie połączenia :) Dodatkowy plus, że robi się naprawdę szybko:)
Do przepisu można użyć zarówno piersi z kurczaka jak i udek. 
Przepis, z którego korzystałam, można znaleźć na stronie Ugotuj to.

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 12 sztuk suszonych śliwek
  • 3/4 szklanki pikantnego ketchupu
  • pół szklanki powideł śliwkowych
  • 3/4 szklanki wody
  • cebula
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 2 łyżki sosu sweet chili
  • papryka słodka
  • przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia
  • łyżka masła
Wykonanie:
Kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w przyprawie do kurczaka i słodkiej papryce. Smażymy na oleju, aż się zarumieni.
Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na maśle. Dodajemy śliwki, ketchup, powidła, wodę, ocet i sos sweet chili. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy łyżeczkę słodkiej papryki i mieszamy dokładnie.
Usmażone kawałki kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy gorącym sosem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.

SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly