sobota, 11 stycznia 2014

Rolada Żyrafa


Mimo tego, że opis wydaje się skomplikowany, zachęcam do wykonania, bo ciasto nie jest trudne, robi się je szybko i przyjemnie. Dodatkowo, efekt "Wow!" murowany !:)

Przepis zapożyczony i zmodyfikowany z Cukiernicze Kreacje Charlotte.


Składniki:
  • Ciasto czekoladowe -Etap 1:
    • 5 żółtek
    • 4 łyżeczki cukru pudru
    • 5,5 łyżek zimnej wody
    • 3 łyżki oleju
    • 10 płaskich łyżek mąki pszennej
    • 0,5 łyżeczki olejku waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego 
    • 3 łyżeczki niesłodzonego kakao
  • Ciasto czekoladowe- Etap 2:
    • 4 białka
    • 4 łyżki cukru pudru
    • szczypta soli
  • Ciasto na wzór:
    • 1 białko
    • 2 łyżeczki cukru pudru
    • szczypta soli
    • łyżka mąki pszennej
    • 2 łyżki ciasta czekoladowego- z etapu 1. zanim dodamy kakao 
  •  Nadzienie:
    • szklanka śmietany 36%
    • śmietan-fix
    • 0,5 szklanki wiśni- ja użyłam takich z kompotu
  • Dodatkowo:
    • blacha 30x37- u mnie taka z wyposażenia piekarnika
    • olej do smarowania blachy
    • arkusz papieru do pieczenia z narysowanym wzorem ( jeśli ktoś ma zmysł artystyczny to można też wzór wylać tak na oko bez rysowania ;))
Wykonanie:

Przygotowujemy wzór, ja skorzystałam z grafiki z internetu, powiększyłam i odrysowałam na papierze do pieczenia.
Przykładowa grafika :)

Ciasto czekoladowe- etap 1. :
Żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy wodę, olej i wanilię, miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy. Odkładamy 2 łyżki do ciasta na wzór

Ciasto na wzór:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Blachę smarujemy olejem i układamy papier z wzorem do góry. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, ubijamy. Następnie dodajemy odłożone dwie łyżki ciasta czekoladowego z etapu 1. i mąkę. Mieszamy. Jeżeli mamy rękaw cukierniczy, możemy go użyć do wyłożenia ciasta na wzór. Jeżeli nie, ciasto przekładamy do woreczka foliowego, ucinamy róg i wylewamy ciasto na wzór. Pieczemy około 2-3 minuty.

Ciasto czekoladowe- etap 2.:
Gdy wyjmiemy już upieczony wzór, zwiększamy temperaturę do 190 stopni. Do ciasta czekoladowego z etapu 1. dodajemy kakao i mieszamy. Przechodzimy do etapu 2.- Białka ubijamy na sztywna pianę z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier. Gdy mamy już gęstą pianę, mieszamy ją z ciastem kakaowym.
Ciasto wylewamy na blachę ze wzorem, uważając by nie zniszczyć wzoru. Wyrównujemy. Pieczemy około 15 minut.
Upieczone wyjmujemy z blachy i odwracamy wzorem do góry. Zdejmujemy  papier. Przykrywamy nowym arkuszem i ponownie odwracamy, tak aby wzór był na dole (czyli ciemną częścią do góry). Przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Ciasto zawijamy na wałek i zostawiamy do wystygnięcia.

Nadzienie:
Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan-fix. Ciasto rozwijamy i smarujemy masą śmietanową. Układamy wiśnie i ponownie zwijamy. Gotową roladę owijamy papierem i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO!!! :)
 





3 komentarze:

  1. Super przepis :D Super wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Efekt końcowy jest naprawdę bardzo oryginalny. Ciekawa ta rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi miło, że się podoba!:) Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly