wtorek, 7 stycznia 2014

Schab w sosie pieczarkowym

Składniki:
  • 5-6 kotletów schabowych
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • 0,5 litra bulionu
  • pieprz, sól
  • papryka słodka
  • olej do smażenia
 Wykonanie:

Kotlety rozbijamy na plastry o średniej grubości. Posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Pieczarki kroimy na mniejsze części, cebulę w piórka, czosnek w kosteczkę. Wszystko dorzucamy do bulionu. Dusimy przez godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy mięso na talerz, a do wywaru dodajemy śmietanę. Jeżeli sos jest za rzadki dodajemy mąkę. Po zagęszczeniu przekładamy mięso do sosu, doprawiamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

SMACZNEGO!!! :)

Przepis zaczerpnięty z Tastfully Blog

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly