Schab w sosie pieczarkowym
Składniki:
Kotlety rozbijamy na plastry o średniej grubości. Posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Pieczarki kroimy na mniejsze części, cebulę w piórka, czosnek w kosteczkę. Wszystko dorzucamy do bulionu. Dusimy przez godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy mięso na talerz, a do wywaru dodajemy śmietanę. Jeżeli sos jest za rzadki dodajemy mąkę. Po zagęszczeniu przekładamy mięso do sosu, doprawiamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
SMACZNEGO!!! :)
Przepis zaczerpnięty z Tastfully Blog
- 5-6 kotletów schabowych
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 kg pieczarek
- 2 łyżki śmietany 18%
- mąka do zagęszczenia sosu
- 0,5 litra bulionu
- pieprz, sól
- papryka słodka
- olej do smażenia
Kotlety rozbijamy na plastry o średniej grubości. Posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Pieczarki kroimy na mniejsze części, cebulę w piórka, czosnek w kosteczkę. Wszystko dorzucamy do bulionu. Dusimy przez godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy mięso na talerz, a do wywaru dodajemy śmietanę. Jeżeli sos jest za rzadki dodajemy mąkę. Po zagęszczeniu przekładamy mięso do sosu, doprawiamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
SMACZNEGO!!! :)
Przepis zaczerpnięty z Tastfully Blog
Komentarze
Prześlij komentarz