niedziela, 5 stycznia 2014

Tarta z boczkiem i sosem czosnkowym


Składniki:
  • Ciasto:
    • 200g mąki pszennej
    • 100g zimnego masła
    • płaska łyżeczka soli
    • żółtko
    • 3 łyżki zimnej wody
  •  Farsz:
    • por
    • 20dag wędzonego boczku
    • 30dag pieczarek
    • 3 średnie ogórki kiszone
    • papryka słodka
    • pieprz
    • oregano
  •  Sos:
    • mały jogurt grecki
    • 2 łyżki majonezu
    • 3 ząbki czosnku
    • łyżeczka musztardy
    • pieprz
    • sól
    • czosnek granulowany
  •  Dodatkowo:
    • ser żółty
Wykonanie:

Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. 

Farsz: Boczek kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju. Pieczarki, pora i ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku. Smażymy, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy pieprzem, papryką i oregano.

Sos: Jogurt, majonez i musztardę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy, wszystko razem mieszamy.

Gdy ciasto nam się podpiecze, przekładamy farsz i zalewamy sosem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i posypujemy żółtym serem. Pieczemy jeszcze przez około 10 minut, aż ser się zarumieni (najlepiej na termoobiegu).

SMACZNEGO!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly