poniedziałek, 24 lutego 2014

Bułki Atakama

Już bardzo dawno chodziły za mną domowe bułki. 
Kiedy zobaczyłam przepis na blogu daktyle w czekoladzie  od razu wiedziałam, że muszę go zrobić.
Niestety moje nie wyszły tak pięknie jak u autorki bloga, ale są na prawdę bardzo smaczne. Na pewno do nich wrócę i postaram się by wyglądały lepiej :P
Polecam! :)

Składniki (na 4 bułki):
  • Ciasto:
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • pół szklanki ciepłej wody
    • 20 g świeżych drożdży
    • pół łyżeczki cukru
    • łyżeczka soli
    • 2 łyżki oleju
  •  Wierzch bułeczek:
    • 3,5 łyżki mąki kukurydzianej
    • 3 łyżki wody
    • szczypta soli
    • szczypta cukru
    • łyżka oleju
    • 5 g świeżych drożdży
 Wykonanie:

Ciasto:  Drożdże rozdrabniamy i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Dodajemy sól i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i formujemy bułki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. 
W czasie, gdy bułki rosną przygotowujemy masę do posmarowania wierzchu. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem. Gdy bułki urosną smarujemy je masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 25-30 minut.

SMACZNEGO!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly