Bułki Atakama
Już bardzo dawno chodziły za mną domowe bułki.
Kiedy zobaczyłam przepis na blogu daktyle w czekoladzie od razu wiedziałam, że muszę go zrobić.
Niestety moje nie wyszły tak pięknie jak u autorki bloga, ale są na prawdę bardzo smaczne. Na pewno do nich wrócę i postaram się by wyglądały lepiej :P
Polecam! :)
Polecam! :)
Składniki (na 4 bułki):
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- Wierzch bułeczek:
- 3,5 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 łyżki wody
- szczypta soli
- szczypta cukru
- łyżka oleju
- 5 g świeżych drożdży
Ciasto: Drożdże rozdrabniamy i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Dodajemy sól i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i formujemy bułki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut.
W czasie, gdy bułki rosną przygotowujemy masę do posmarowania wierzchu. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem. Gdy bułki urosną smarujemy je masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 25-30 minut.
SMACZNEGO!:)
Komentarze
Prześlij komentarz