niedziela, 16 lutego 2014

Kominki francuskie ;)

Owe "kominki" to vol-au-vent (tłum. lot z wiatrem). Jest to danie kuchni francuskiej, a nazwa odnosi się do foremek z ciasta francuskiego, a przede wszystkim do ich lekkości. Nadzienie to najczęściej ragout z mięsa kurczaka i pieczarek chociaż, możemy spotkać różne warianty tego dania.
Super przekąska na przyjęcie ;)
Przepis zapożyczony z bloga Pokochaj gotowanie :)

Składniki:
  • połówka piersi z kurczaka
  • cebula
  • 6 pieczarek
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
 Wykonanie:

Pierś z kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na 10 minut, po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut ( tak aby mięso nie było surowe).
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Pieczarki również kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem.
Z ciasta francuskiego wycinamy kółka wielkości szklanki. 6 kółek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- to będzie dno naszego kominka. W pozostałych kieliszkiem wycinamy dziurki. Małych kółeczek nie wyrzucamy, będą z nich przykrywki. Żeby nie marnować ciasta, skrawki które pozostaną z wycinania, możemy posklejać ze sobą i ponownie wyciąć kółko. Kółka na blaszce smarujemy rozbełtanym jajkiem, następnie na każde układamy kółka z wyciętą dziurką (2 kółka z dziurką na 1 bez), smarując z każdej strony jajkiem. Małe kółeczka układamy również na blaszce i smarujemy jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.
Upieczoną pierś kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli i pieczarek. 
W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy, dolewamy mleko. Ciągle mieszając, czekamy aż sos zgęstnieje.
Tak przygotowany sos przelewamy do pozostałych składników farszu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
Farsz przekładamy do upieczonych kominków, na wierzch kładziemy przykrywkę.

SMACZNEGO!!! :)     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly