Pierś z kurczaka nadziewana mozzarellą, papryką i bazylią
Dawno mnie nie było, ale wracam znowu do pichcenia :) Przedstawiam pysznego i aromatycznego kurczaka w chrupiącej panierce. Robi się szybko, więc polecam szczególnie dla zabieganych i zapracowanych :)
Skorzystałam z przepisu na blogu karmelowy.pl, polecam!:)
Z przepisu wyszły mi porcje dla 2-4 osób.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- mozzarella
- około pół szklanki suszonej bazylii
- łyżka śmietany 18%
- pół czerwonej papryki
- 5 ząbków czosnku
- pół szklanki bułki tartej
- majonez do posmarowania kurczaków
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- olej do smażenia
- papryka słodka
- pieprz ziołowy
- sól
- Vegeta
Pierś myjemy, dzielimy na 4 części, w każdej wycinamy kieszonkę. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane 2 ząbki czosnku, dwie łyżki bazylii i łyżkę śmietany. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy farsz do kieszonek i zamykamy za pomocą wykałaczek. Smażymy, aż się zarumienią. W tym czasie możemy przygotować panierkę: mieszamy 3 posiekane ząbki czosnku, bułkę tartą, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu ziołowego i 3 łyżki oleju.
Gdy kurczaki są już usmażone, smarujemy wierzch majonezem i posypujemy panierką. Lekko przyklepujemy, żeby lepiej się przykleiła. Kurczaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy tłuszczem ze smażenia. Pomidorki kroimy na pół, posypujemy Vegetą i układamy między kurczakami.
Pieczemy 20 minut pod przykryciem i 10 bez przykrycia (tak aby panierka się zarumieniła) w 200 stopniach.
SMACZNEGO!!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz