środa, 12 lutego 2014

Pierś z kurczaka nadziewana mozzarellą, papryką i bazylią

Dawno mnie nie było, ale wracam znowu do pichcenia :) Przedstawiam pysznego i aromatycznego kurczaka w chrupiącej panierce. Robi się szybko, więc polecam szczególnie dla zabieganych i zapracowanych :) 
Skorzystałam z przepisu na blogu karmelowy.pl, polecam!:)
Z przepisu wyszły mi porcje dla 2-4 osób.

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • mozzarella
  • około pół szklanki suszonej bazylii
  • łyżka śmietany 18%
  • pół czerwonej papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • pół szklanki bułki tartej
  • majonez do posmarowania kurczaków
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • olej do smażenia
  • papryka słodka
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • Vegeta 
Wykonanie:
Pierś myjemy, dzielimy na 4 części, w każdej wycinamy kieszonkę. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekane 2 ząbki czosnku, dwie łyżki bazylii i łyżkę śmietany. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy farsz do kieszonek i zamykamy za pomocą wykałaczek. Smażymy, aż się zarumienią. W tym czasie możemy przygotować panierkę: mieszamy 3 posiekane ząbki czosnku, bułkę tartą, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu ziołowego i 3 łyżki oleju. 
Gdy kurczaki są już usmażone, smarujemy wierzch majonezem i posypujemy panierką. Lekko przyklepujemy, żeby lepiej się przykleiła. Kurczaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy tłuszczem ze smażenia. Pomidorki kroimy na pół, posypujemy Vegetą i układamy między kurczakami.
Pieczemy 20 minut pod przykryciem i 10 bez przykrycia (tak aby panierka się zarumieniła) w 200 stopniach.  

SMACZNEGO!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly