Drożdżówki ślimaczki
Mięciutkie i pachnące drożdżówki, dużo lepsze niż te kupowane w sklepie ;)
Przepis pochodzi z wspaniałej strony Moje Wypieki.
Nie zmieniałam nic w przepisie, ponieważ ciasto jest idealne, takie jak pamiętam z wypieków mojej babci ;)
Co do nadzienia ślimaczków, można użyć dowolnego dżemu lub marmolady. Pamiętajmy tylko o tym by dżem był dosyć gęsty, w innym wypadku wypłynie na blachę.
Zachęcam do pieczenia!:)
Składniki:- 75g masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 25g świeżych drożdży
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- dżem
- cukier puder do posypania
Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z gazu. Dodajemy mleko, drożdże i cukier. Mieszamy wszystko dokładnie tak aby cukier się rozpuścił. Należy pamiętać, o tym, że zanim dodamy drożdży mleko ma być ciepłe, ale nie gorące!
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Zalewamy wszystko zaczynem drożdżowym i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wyrabiamy tak, aby było jednolite, bez pęcherzyków powietrza. Rozwałkowujemy dosyć cienko, smarujemy dżemem i zwijamy w rulon.
Kroimy na kawałki grubości 3-3,5cm. Układamy na blasze. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 15 minut.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz