sobota, 8 marca 2014

Miodek- na dzień kobiet! :)

Składniki:
  • Ciasto miodowe:
    • 300g mąki
    • 150g margaryny
    • 1 łyżka śmietany
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki miodu
    • 1 płaska łyżeczka sody
  • Biszkopt:
    • 4 jajka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  Krem:
    • 3 szklanki mleka
    • margaryna
    • 3 łyżki cukru
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie:

Ciasto miodowe:
Wszystkie składniki mieszamy razem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do schłodzenia.
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze trochę ubijamy. Mąki mieszamy razem. Następnie dodajemy na przemian żółtka i mąkę, mieszamy, tak żeby nie było grudek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Krem:
Mleko wlewamy do garnka, zostawiając pół szklanki, w której wymieszamy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Do mleka w garnku dodajemy margarynę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy pół szklanki mleka wymieszane z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprowadzamy do wrzenia, energicznie mieszając, żeby krem się nie przypalił.
Przełożenie ciasta:
Ciasto miodowe- krem-biszkopt-krem-ciasto miodowe
Wierzch można posypać cukrem pudrem.






SMACZNEGO!!!


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly