Miodek- na dzień kobiet! :)
- Ciasto miodowe:
- 300g mąki
- 150g margaryny
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 płaska łyżeczka sody
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 3 szklanki mleka
- margaryna
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto miodowe:
Wszystkie składniki mieszamy razem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy, wykładamy na blachę i pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do schłodzenia.
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i jeszcze trochę ubijamy. Mąki mieszamy razem. Następnie dodajemy na przemian żółtka i mąkę, mieszamy, tak żeby nie było grudek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Krem:
Mleko wlewamy do garnka, zostawiając pół szklanki, w której wymieszamy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Do mleka w garnku dodajemy margarynę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy pół szklanki mleka wymieszane z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Doprowadzamy do wrzenia, energicznie mieszając, żeby krem się nie przypalił.
Przełożenie ciasta:
Ciasto miodowe- krem-biszkopt-krem-ciasto miodowe
Wierzch można posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz