Muffiny pomarańczowe
Muffinki pomarańczowe nie tylko ze względu na wygląd, ale także na skład, ponieważ zawierają dwie zmiksowane pomarańcze :) Zachęcam, aromat i smak są nieziemskie ;)
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Spotkania.
Nie zmieniałam przepisu, więc wklejam oryginał ;)
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 1/2 szkl. wody z moczenia pomarańczy (zależy od ilości otrzymanego puree)
- 1 jajko
- 1/3 szkl. oleju
- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Pomarańcze
umyć, zalać wrzątkiem i zostawić aż woda ostygnie. Następnie wyjąć
pomarańcze z wody, w całości razem ze skórką wrzucić do malaksera i
zmiksować na puree. Przełożyć zawartość do szklanki, jeśli nie jest
pełna dolać wody, w której moczyły się pomarańcze. Jeśli jest pełna
szklanka pomarańczowego puree do składników mokrych dolać 1/2 szkl.
wody. Następnie należy wymieszać oddzielnie mokre składniki i
oddzielnie suche. Połączyć razem i nakładać ciasto do formy wyłożonej
papilotkami pod sam wierzch,gdyż ciasto bardzo nie rośnie. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem i piec ok 20-25 min.
SMACZNEGO!!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz