czwartek, 27 marca 2014

Muffiny pomarańczowe


Muffinki pomarańczowe nie tylko ze względu na wygląd, ale także na skład, ponieważ zawierają dwie zmiksowane pomarańcze :) Zachęcam, aromat i smak są nieziemskie ;)
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne Spotkania
Nie zmieniałam przepisu, więc wklejam oryginał ;)

Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 szkl. wody z moczenia pomarańczy (zależy od ilości otrzymanego puree)
  • 1 jajko
  • 1/3 szkl. oleju
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Pomarańcze umyć, zalać wrzątkiem i zostawić aż woda ostygnie. Następnie wyjąć pomarańcze z wody, w całości razem ze skórką wrzucić do malaksera i zmiksować na puree. Przełożyć zawartość do szklanki, jeśli nie jest pełna dolać wody, w której moczyły się pomarańcze. Jeśli jest pełna szklanka pomarańczowego puree do składników mokrych dolać 1/2 szkl. wody. Następnie należy wymieszać oddzielnie mokre składniki i oddzielnie suche. Połączyć razem i nakładać ciasto do formy wyłożonej papilotkami pod sam wierzch,gdyż ciasto bardzo nie rośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. z termoobiegiem i piec ok 20-25 min. 
SMACZNEGO!!! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly