piątek, 7 marca 2014

Naleśniki z mięsnym farszem


Do tej pory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :)
Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :) 
Zachęcam do spróbowania!:)

Składniki:
  • Naleśniki:
    • 2 szklanki mleka 2%
    • 2 jajka
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki masła
    • łyżeczka ziół prowansalskich
    • szczypta soli, cukru, pieprzu, papryki słodkiej
  •  Farsz:
    • 400g mięsa mielonego
    • czerwona papryka
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • pół puszki kukurydzy
    • 200- 300g  pieczarek
    • cebula
    • przyprawa do mięsa mielonego
    • papryka słodka, papryka ostra
    • pieprz ziołowy
    • bazylia
    • oregano
    • ser żółty starty na tarce
Wykonanie:

Naleśniki: Do miski wlewamy mleko i jajka, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i roztopione masło i dokładnie mieszamy, tak by nie było grudek. Na koniec dodajemy przyprawy. Smażymy. Ja używam patelni do naleśników, dlatego nie stosuję tłuszczu przed smażeniem. Proponuję przetestować na pierwszym naleśniku, czy będą przywierały, jeśli tak, to potrzebna będzie odrobina tłuszczu na patelnię.
Z tej porcji wyszło mi 8 sztuk naleśników średniej grubości.

Farsz: Mięso przyprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, papryką słodką i pieprzem ziołowym. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle. Gdy się zarumieni, przekładamy ją do mięsa. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie mięso smażymy na patelni, aż się zarumieni. Dodajemy pomidory z puszki, paprykę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusimy około godziny. Ważne, żeby farsz nie był płynny, więc czekamy, aż woda wyparuje. Na koniec dodajemy kukurydzę i mieszamy.
Farsz nakładamy wzdłuż środka naleśnika, posypujemy startym serem.  Dwa przeciwlgłe boki ( po naszej lewej i prawej stronie) składamy do środka i zaczynając następnie od przodu naleśnika zwijamy krokiecik.
Układamy na blasze wyłożonej papierem, posypujemy żółtym serem.
Pieczemy pół godziny pod przykryciem, następnie 10 minut bez w temperaturze 180 stopni.
Ostatnie 10 minut można piec na termoobiegu.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly