sobota, 12 kwietnia 2014

Kurczak nadziewany

 W całości...

...i po rozkrojeniu ;)
Składniki:
  • kurczak, bez podrobów, 1,5-2kg
  • wątróbka drobiowa
  • pęczek natki pietruszki
  • pół szklanki bułki tartej
  • mleko
  • 3 łyżki masła
  • jajko
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i nacieramy w środku solą. Do bułki tartej dolewamy mleko, aż będzie miała konsystencje gęstej śmietany.Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, wątróbkę, jajko, 1 łyżkę masła, sól i pieprz. Mieszamy. Następnie nadziewamy kurczaka i zaszywamy. 
Roztapiamy pozostałe masło, dodajemy do niego przyprawę do kurczaka i smarujemy całego kurczaka z zewnątrz. Pieczemy przez półtorej godziny pod przykryciem i pół godziny bez przykrycia w temperaturze 180 stopni.

SMACZNEGO!!! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly