Kurczak nadziewany
W całości...
...i po rozkrojeniu ;)
Składniki:
- kurczak, bez podrobów, 1,5-2kg
- wątróbka drobiowa
- pęczek natki pietruszki
- pół szklanki bułki tartej
- mleko
- 3 łyżki masła
- jajko
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Wykonanie:
Kurczaka myjemy i nacieramy w środku solą. Do bułki tartej dolewamy mleko, aż będzie miała konsystencje gęstej śmietany.Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, wątróbkę, jajko, 1 łyżkę masła, sól i pieprz. Mieszamy. Następnie nadziewamy kurczaka i zaszywamy.
Roztapiamy pozostałe masło, dodajemy do niego przyprawę do kurczaka i smarujemy całego kurczaka z zewnątrz. Pieczemy przez półtorej godziny pod przykryciem i pół godziny bez przykrycia w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!!! ;)
Komentarze
Prześlij komentarz